Kinoen startet først i Paris 1985 med brødrene Lumiere. Kameravinkelen var samme igjennom hele filmen, og det var ofte dagligdagse hendelser som det å gå til toget, eller gå hjem fra jobb som var filmet. Det var selvfølgelig ingen lyd på disse filmene, men dette var svært bra, fordi filmene bra da laget under et allment språk som alle forstor. Under krigen var den kjente komikeren Charlie Chaplin svært populær i stumfilm. Etter hvert kom også filmer med både lyd og bilde. Neste fremskritt var fargefilm. To suksesser fra 1939 er Trollmannen fra Oz og Tatt av vinden. Vi kan se at det har gått fra stillfilm uten farger, til animasjonsfilmer og ellers andre svært teknologiske filmer.
2. Hvilket land dominerte filmindustrien i begynnelsen?
Hvilket land dominerte filmindustrien i begynnelsen?
Den første offisielle filmframvisningen ble utført i Paris i 1895 av brødrene Lumière, men siden 1920-tallet har Hollywood og USA dominert det internasjonale filmmarkedet og den tekniske utviklingen.
3. På hvilken måter representerte plateindustrien et brudd med tidligere musikktradisjoner?
Da celluloidplaten ble utviklet i løpet av forrige århundre, gjorde den omsetningen av innspilt musikk til en industri. Lyden ble bedre, men det ar utiklingen av radioen som ga støtet til en vesentlig kvalitetsbedring med elektriske opptak og avspilling. Tidliger hadde fremføringstradisjoner og nye musikkstiler gått i glemmeboka, men nå kunne det bevares.
4. Hva er hovedforskjellen på amerikansk og europeisk kringkasting?
Det som er forskjellen mellom europeisk og amerikansk kringkasting er at den europeiske kringkastingen var styr av et monopol som BBC hadde, akkurat som NRK1 i Norge i dag. Mens en amerikanske kanalen ble styrt av reklamefinansiering, slik som tv2 i dag.
5. Hvilke konsekvenser fikk andre verdenskrig for mediene?
Den andre verdenskrig førte til en voldsom omveltning for mediene i de fleste land. Mange regimer hadde allerede brukt mediene til propaganda i mellomkrigstida. Med krigsutbruddet ble sensur og propaganda en naturlig del av krigføringen hos begge av partene.
- Det ble derfor opprettet instiusjoner som skulle ta seg av propagandaen, og alle medier ble benyttet for å styrke det nasjonale samholdet i hvert enkelt land. Her fikk radio og film stor betydning, og det gikk på bekostning av avisene.
Propagandakrigen.
- Etter krigen ga myndighetene ryggdekning for total kontroll av avisene.
- Det ble en pause av fjernsynet. Det var knapphet på ressurser og krig industrien var i første prioritert.
6. Hva er massemedier?
- Massemediene representerer en kommunikasjonsform med få sendere og mange mottakere som mottar budskapet til omtrent samme tid og har liten mulighet for å gi tilbakemeldinger.
- De distribuerer og formidler informasjon.
- De vanligste massemediene er: TV, radio og avisen.
Ukeblader, tegneserier, film, bøker og internett regnes også som massemedier.
7. Hva er allmennkringkasting?
Begrepet "allmennkringkasting" kommer fra det engelske "public service broadcasting". Allmennkringkastingskanalene har fått tildelt privilegiet å sende riksdekkende kringkasting i bytte mot å utføre en viktig samfunnsoppgave, nemlig å sikre befolkningen et mangfoldig tv- og radiotilbud.
Allmennkringkasterne har blant annet forpliktet seg til å ha et tematisk og sjangermessig tilbud, imøtekomme interesser hos både brede og smale publikumsgrupper og bidra til å styrke norsk språk, kultur og identitet. Allmennkringkasterne har også mer spesifikke programforpliktelser, som for eksempel krav om barneprogrammer, et tilbud til den samiske befolkningen, egne kulturprogrammer og daglige nyhetssendinger.