Medierte uttrykk – Med medietekster mener vi alle typer medierte uttrykk: skriftlige tekster, lyd, bilder og levende bilder, samt 3D-simulasjoner som dataspill og kombinasjoner av disse uttrykksformene.
Plott – For å skille mellom selve historien som blir fortalt, og måten den blir fortalt på, bruker vi begrepet plott. Spillefilmene Harry Potter har andre plott enn romanene.
Stilhistorie – Handler blant annet om hvordan arkitektur, møbler, interiør, bruksting og klær har fått sitt utseende eller uttrykk.
Epoke – Med epoker mener vi tidsperioder, slik som antikken, middelalderen og renessansen. Vi snakker også om stilepoker som barokk, rokokko og modernisme.
Modernisme - Har blitt påvirket av det moderne industrialiserte samfunnet i andre halvdel av 1800- tallet. Det markerer et klart brudd med tidligere stilperioder både når det gjelder form og innhold. Modernismen vil finne nye måter å uttrykke seg på og forkaster derfor tradisjon.
Populærkultur - en fellesbetegnelse for kulturelle sjangre, uttrykk og områder som har vid utbredelse og stor popularitet, for eksempel pop- og rockemusikk, kiosklitteratur, ukeblader, tegneserier, film og tv, dataspill og internett.
Ordet «populærkultur» brukes ofte synonymt med begreper som underholdningskultur, massekultur, breddekultur, allmennkultur, og lavkultur. Begrepet står ofte i kontrast til seriøs og smal finkultur eller elitekultur, for eksempel i form av klassisk musikk, abstrakt billedkunst, avantgardisme, modernisme og annen eksperimenterende og utfordrende kunst
Postmoderne - Uttrykk representerer en videreføring av modernismen men også et brudd med den. Selve budskapet blir uttrykt via overflaten i de postmoderne utrykkene. Det er altså ikke meningen at vi skal leite etter noe underliggende betydning. Det du ser, er hva det er. Slik som i Munchs maleri, ”Skrik” ser vi angst.
Intertekstualitet - En litterær teori om forholdet mellom to eller flere tekster som siterer fra hverandre, hentyder til hverandre, eller er på andre måter forbundet. Et eksempel kan være når det Nye Testamentet sitere det Gamle Testamentet.
Hva kan forskjeller på plottet i boka og filmen til Stieg Larsson være?
Boka er mer detaljert, og har flere avstikker enn filmen. Filmen skal være konkret og ikke for lang. Boka er på 800 sider, og hvis man skulle lage film av alle sidene ville det blitt en lang og kjedelig film. Derfor har regissøren gjort for eksempel:
BOKA = flere intervjuer ang Lisbeth Salander, og advokaten, mens i
Filmen = er det gjort om til ett besøk.
Filmen har flere dialoger for å få frem handlingen og filmen bruker også lys, og lyd/musikk som effekt for å få frem følelsene og handlingen. Mens i boka er det mye mer tanker og forfatteren må beskrive handlingene med flere ord.
Hva kjennetegner Andy Warhols kunst?
Han tok opp temaer og teknikker fra massekulturens uttrykk, slik som tegneserier og reklame.
Finn et eksempel på en tekst som er direkte påvirket av andre tekster.
Filmen ”Mannen som elsket Yngve” er basert på boka med samme navn. Det er forskjeller ved at i boka, er det lagt større vekt på forholdet mellom Jarle og faren. Faren til Jarle har alkoholproblemer i boka. Dette får vi ikke vite i filmen. Faren er en mer anonym person i filmen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar